Hulp - Privérekening
  • Home
  • Betalingen en overboekingen
  • Geschillen en beperkingen
  • Mijn rekening
  • Mijn wallet
  • Inloggen en beveiliging
  • Tools voor verkopers

Rapporteert PayPal mijn verkopen aan de IRS?

De informatie die door PayPal wordt verstrekt, is niet bedoeld als belastingadvies en mag ook niet worden opgevat als belastingadvies. Voor vragen over jouw specifieke belastingsituatie kun je contact opnemen met een belastingdeskundige.

Alle Amerikaanse betalingsverwerkers, inclusief PayPal, zijn verplicht informatie te verstrekken aan de Amerikaanse belastingdienst (IRS) over klanten die betalingen voor de verkoop van goederen en services  boven de aangiftedrempel in een kalenderjaar ontvangen.


Moet ik belasting betalen wanneer ik geld overmaak en ontvang op PayPal? Wat verandert er precies?

Met ingang van 1 januari 2024 heeft de Amerikaanse belastingdienst (IRS) nieuwe rapportagevereisten geïmplementeerd voor betalingen die worden ontvangen voor goederen en services. Hiermee wordt de aangiftedrempel verlaagd tot $ 600 USD voor het belastingseizoen van 2024 (in 2023 was de drempel $ 20.000 USD en 200 transacties). Hier zijn nog enkele details:

Wijziging drempel 1099-K:

  • Deze nieuwe drempelwijziging is alleen voor betalingen die zijn ontvangen voor transacties voor goederen en services. Dit omvat dus geen transacties zoals het terugbetalen van familie of vrienden met PayPal voor een etentje, cadeaus, gedeelde uitstapjes, enzovoort.
  • Deze wijziging is geïntroduceerd in de American Rescue Plan Act van 2021, waarin enkele delen van de Internal Revenue Code zijn gewijzigd. Dit houdt in dat Third-Party Settlement Organizations (TPSO's) zoals PayPal verplicht zijn transacties van goederen en services te melden die zijn betaald aan klanten met een bruto jaaromzet van 600 USD of meer op 1099-K-formulieren. Voorheen was een formulier 1099-K alleen vereist als een gebruiker in een kalenderjaar meer dan 20.000 USD aan transacties voor goederen en services ontving en meer dan 200 transacties voor goederen en services ontving.
  • PayPal-belastingaangifte is vereist wanneer de afzender het product identificeert als goederen en diensten aan de IRS, zelfs als er sprake is van een fout. Dit is van toepassing zodra je 600 USD of meer voor dit type betaling hebt ontvangen. Hoewel deze transactie door PayPal moet worden gemeld, is de transactie mogelijk niet belastbaar. Het is altijd het beste om een belastingdeskundige te spreken voor eventuele specifieke vragen.

  Belastingjaar     Jaarformulier beschikbaar     Wettelijke aangiftedrempel  

2023

2024

  Meer dan $ 20.000 aan bruto-omzet van goederen of services EN meer dan 200 transacties in het kalenderjaar.

2024

2025

  600 USD of meer aan bruto-omzet van goederen of services in het kalenderjaar.


Voor inwoners van Illinois, Maryland, Massachusetts, Vermont of Virginia

Als je in de volgende Amerikaanse staten woont, ben je aan een lagere aangiftedrempel onderworpen voor 1099K-rapportage voor je staat:


Wat is een 'betaling voor goederen en services' met PayPal?

Zowel PayPal als Venmo bieden klanten de mogelijkheid om P2P-transacties (peer-to-peer) aan te duiden als 'Vrienden en familie' of 'Goederen en services' door voor elke transactie de toepasselijke categorie te kiezen. Gebruikers moeten 'Goederen en services' selecteren wanneer er geld naar een andere gebruiker wordt overgemaakt om een aankoop te doen, zoals een fiets die is gekocht via een lokale advertentie of concerttickets, of om voor een service te betalen. Deze transacties komen ook in aanmerking voor Aankoopbescherming van PayPal en Venmo. Betalingen voor goederen en services bieden kopers en verkopers gemoedsrust in de wetenschap dat ze beschermd kunnen zijn als de transactie niet naar verwachting verloopt.

Kom meer te weten over transacties voor goederen en services via PayPal  en transacties voor goederen en diensten via Venmo. Er zijn voorwaarden van toepassing.


Is de bijgewerkte 1099-K-drempel van toepassing als ik persoonlijke eigendommen verkoop, zoals een fiets of spullen op een rommelmarkt, voor 600 USD of meer waarbij de waarde van het object lager is dan de oorspronkelijke waarde? Ontvang ik dan een formulier 1099-K?

Formulier 1099-K is een IRS-belastingformulier dat wordt gebruikt om betalingen voor goederen en services te melden die in het kalenderjaar door een bedrijf of particulier zijn ontvangen. Hoewel de IRS vereist dat aanbieders van betaalservices zoals PayPal en Venmo hun klanten een formulier-1099-K sturen als ze het drempelbedrag van 600 USD bereiken, staan er bepaalde bedragen op het formulier die mogelijk niet belastbaar zijn. PayPal is verplicht het totale brutobedrag van de ontvangen betalingen voor goederen en services te melden, die kunnen bestaan uit:

  • Bedragen van persoonlijke objecten die met verlies zijn verkocht
  • Terugbetaalde bedragen
  • Verwerkingskosten

Mogelijk worden bepaalde bedragen echter niet als belastbaar inkomen voor jou beschouwd. We raden klanten aan een belastingdeskundige te raadplegen wanneer ze hun 1099-K-formulieren controleren om te bepalen of specifieke bedragen als belastbaar inkomen zijn aangemerkt.

Wat is formulier 1099-K?

Formulier 1099-K is een IRS-belastingformulier dat wordt gebruikt om betalingen te melden die door een bedrijf of particulier zijn ontvangen voor de verkoop van goederen en diensten die zijn betaald via een netwerk van derden (vaak een TPSO-transactie of creditcard-/bankpastransactie genoemd). De IRS stelt TPSO's (Third-Party Settlement Organizations) zoals PayPal en Venmo verplicht een formulier 1099-K te verstrekken, waarop het totaalbedrag wordt vermeld van de betalingen die in het kalenderjaar van een TPSO zijn ontvangen. Belastingbetalers moeten dit bedrag met hun belastingadviseur in overweging nemen wanneer ze de ontvangen brutobedragen voor aangifte van hun inkomstenbelasting berekenen. Ga voor meer informatie naar de website van de IRS. Als je de IRS-drempel in een bepaald kalenderjaar bereikt, stuurt PayPal je in januari van het volgende jaar een formulier 1099-K. Dien dit formulier vóór de vereiste vervaldatum bij de IRS in.

Als je denkt dat je mogelijk aansprakelijk bent voor belasting op goederen en diensten, kun je formulier 1099-K openen via je PayPal-rekening van 31 januari en je winst-en-verliesrekening van crypto van 15 februari. Ga naar het nieuwe PayPal-centrum voor overzichten en belasting. Webwinkels gaan naar de pagina Belastingoverzichten. Je kunt het formulier 1099-K ook online bekijken en downloaden vanaf 31 januari. Als je niet aan de vereisten voor aangifte voor het belastingjaar voldoet, ontvang je geen formulier 1099-K.


Wat moet ik doen wanneer de wijziging in de 1099-K-drempel van kracht wordt?

PayPal en Venmo vragen klanten om belastinggegevens te verstrekken, zoals een Employer Identification Number (EIN), Individual Tax ID Number (ITIN) of Social Security Number (SSN), als ze dit nog niet hebben gedaan, wanneer ze de aangiftedrempel naderen. Ze kunnen hun rekening dan zonder problemen blijven gebruiken om betalingen voor de verkoop van goederen en services te accepteren. Als je TIN niet kan worden geverifieerd, moet je een equivalent belastingformulier W-9 invullen.  Als er verschillen zijn tussen wat door de IRS voor jouw TIN en naam wordt gerapporteerd en wat PayPal in het systeem heeft en voor formulier 1099-K gebruikt heeft, ontvang je mogelijk een IRS B-kennisgeving.


Hoe is deze wijziging in de 1099-K-drempel van invloed op mijn gebruik van PayPal?

Deze wijziging zou niet van invloed moeten zijn op hoe je PayPal en Venmo gebruikt. Je kunt de PayPal- en Venmo-platforms blijven gebruiken zoals je dat nu doet, en profiteren van de voordelen die worden geboden door geld over te maken via onze P2P-functie voor goederen en services (waaronder Aankoop- en Verkopersbescherming voor in aanmerking komende transacties voor PayPal en Venmo).

Hoe lang bewaart PayPal mijn gegevens en kan ik een verzoek indienen om ze te wissen?

Meer manieren waarop we je kunnen helpen

Als je cookies accepteert, gebruiken we ze om je ervaring te verbeteren en aan je voorkeuren aan te passen. We gebruiken ze ook om onze partners in staat te stellen gepersonaliseerde advertenties van PayPal te laten zien wanneer je andere sites bezoekt. Cookies beheren en meer informatie