Hulp - Privérekening
  • Home
  • Betalingen en overboekingen
  • Geschillen en beperkingen
  • Mijn rekening
  • Mijn wallet
  • Inloggen en beveiliging
  • Tools voor verkopers

Hoe kun je oplichterij bij online winkelen herkennen?

Bij oplichting bij online winkelen zijn fraudeurs betrokken bij het opzetten van valse online winkels of apps. Er wordt vaak voor geadverteerd via sociale media of andere echte sites. Nepwinkels kunnen zelfs worden weergegeven in de resultaten van je zoekmachine.

De winkels kunnen populaire kleding, schoenen of elektronica verkopen tegen een verleidelijk lage prijs. De website/app lijkt misschien normaal, waardoor je denkt dat het een legitieme winkel is. Maar de winkels verdwijnen vaak binnen enkele dagen/weken. Soms ontvang je een namaakobject. Andere momenten ontvang je helemaal niets.

Zo voorkom je oplichting bij online winkelen:

Wees op je hoede voor objecten die onder de marktprijs liggen. Let op: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

Vertrouw een advertentie niet omdat deze op een populaire sociale-mediasite wordt weergegeven.

Controleer of de winkel gedetailleerde informatie over privacy, geschillen en contactgegevens, zoals een fysiek adres en telefoonnummer op de website van de winkel heeft gepubliceerd. Legitieme bedrijven vermelden dergelijke informatie meestal.

Lees beoordelingen van eerdere klanten en bekijk het sociale-mediaprofiel van de winkel. Legitieme winkels hebben meestal geldige links naar sociale media en zijn actief aanwezig op dergelijke platforms.

Zoek naar dingen die niet professioneel lijken, zoals spelfouten en slechte grammatica. Mogelijk is de site met een online vertaalprogramma gemaakt.

Wees op je hoede voor alles wat ongebruikelijk is tijdens het afrekenen. Is er bijvoorbeeld aan je gevraagd om "te doneren met PayPal" in plaats van een normale PayPal-betaling uit te voeren? Sommige frauduleuze verkopers beweren ten onrechte dat een 'probleem' met hun PayPal-rekening de ongebruikelijke betaalprocedure veroorzaakt.

Op frauduleuze websites wordt vaak aangegeven dat de levering enkele weken in beslag neemt en verstrekken niet onmiddellijk een trackingnummer. Je kunt een probleem melden in het PayPal Actiecentrum.

Meld een verdachte e-mail of website door deze naar phishing@paypal.com door te sturen, dan onderzoeken wij de zaak. Verwijder de e-mail uit je Postvak IN nadat je deze naar ons hebt doorgestuurd.

Meer manieren waarop we je kunnen helpen

Als je cookies accepteert, gebruiken we ze om je ervaring te verbeteren en aan je voorkeuren aan te passen. We gebruiken ze ook om onze partners in staat te stellen gepersonaliseerde advertenties van PayPal te laten zien wanneer je andere sites bezoekt. Cookies beheren en meer informatie