Pusat Bantuan - Akaun Peribadi
  • Halaman Utama

Bagaimanakah saya boleh melihat e-mel atau tapak web PayPal yang palsu, penipuan atau pancingan data?

Jika anda menerima mesej dan tidak pasti ia benar-benar daripada PayPal, semak untuk melihat sama ada ia melakukan mana-mana perkara berikut:  

  • Menggunakan sapaan generik yang tidak peribadi, seperti "Pengguna yang dihormati" atau "Sayang [alamat e-mel anda]". E-mel kami akan sentiasa menghubungi anda dengan nama pertama dan nama keluarga anda atau dengan nama perniagaan anda. Kami tidak pernah menyebut perkara seperti "Pengguna yang dihormati" atau "Hello ahli PayPal". 
  • Meminta anda mengklik pada pautan yang membawa anda ke tapak web palsu . Sentiasa semak pautan dalam e-mel sebelum anda mengkliknya. Pautan boleh kelihatan selamat seperti www.paypal.com/SpecialOffers. Pastikan anda menggerakkan tetikus anda ke atas pautan untuk melihat destinasi sebenar. Jika anda tidak pasti, jangan klik pada pautan. 
  • Mengandungi lampiran yang tidak diketahui . Hanya buka lampiran jika anda pasti lampiran itu sah dan selamat. Berhati-hati terutamanya terhadap invois daripada syarikat dan kontraktor yang anda tidak biasa. Sesetengah lampiran mengandungi virus yang memasang sendiri apabila dibuka. 
  • Menyampaikan rasa tergesa-gesa palsu . E-mel pancingan data selalunya membimbangkan, memberi amaran kepada anda untuk mengemas kini akaun anda dengan segera. Mereka berharap anda akan menerima perasaan mendesak mereka dan mengabaikan tanda amaran bahawa e-mel itu palsu. Jika terdapat keperluan mendesak untuk anda melengkapkan sesuatu pada akaun anda, anda boleh mendapatkan maklumat ini dengan log masuk ke PayPal.

Berikut ialah penipuan biasa di mana penipu menggunakan e-mel palsu.

·         "Akaun anda akan digantung." 
Ramai penipu menghantar e-mel palsu yang memberi amaran kepada anda bahawa akaun anda akan digantung. E-mel akan meminta anda memasukkan kata laluan anda dalam halaman web (dipalsukan). Kami hanya akan meminta anda memasukkan kata laluan anda pada halaman log masuk kami. Apabila ragu-ragu, sentiasa log masuk ke PayPal dan lihat Pusat Resolusi untuk sebarang pemberitahuan. 

·         "Anda telah menerima bayaran." 
Sesetengah penipu cuba memperdayakan anda untuk menganggap anda telah menerima bayaran untuk pesanan. Mereka mahukan apa yang anda jual secara percuma. Sebelum anda menghantar apa-apa, log masuk ke PayPal dan semak sama ada anda telah menerima pembayaran. Kami tidak akan meminta anda berkongsi nombor penjejakan melalui e-mel. Jika anda menerima pembayaran, anda akan sentiasa melihatnya dalam aktiviti PayPal anda.​ 

·         "Anda telah dibayar terlalu banyak." 
Penipu mungkin cuba meyakinkan anda bahawa mereka terlebih bayar untuk sesuatu item. Sebagai contoh, mereka akan menghantar e-mel yang mengatakan bahawa mereka telah membayar anda 500.00 USD untuk kamera yang anda senaraikan pada 300.00 USD. Pengirim meminta anda menghantar kamera sebagai tambahan kepada tambahan 200.00 USD yang anda telah "dibayar" secara tidak sengaja. Penipu itu mahukan kamera anda DAN pembayaran anda tetapi sebenarnya tidak membayar anda langsung. Sebelum menghantar apa-apa, log masuk ke PayPal dan pastikan anda menerima pembayaran. 

Untuk melaporkan e-mel atau laman web yang mencurigakan, majukan e-mel atau laman web yang mencurigakan kepada phishing@paypal.com anda dan kami akan menyiasatnya untuk anda. Selepas anda menghantar e-mel kepada kami, padamkannya daripada peti masuk anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang keselamatan dalam talian, lawati Pusat Keselamatan kami. 

Topik berkaitan

Bagaimanakah saya boleh melaporkan transaksi penipuan, palsu atau tidak dibenarkan kepada PayPal?

Lebih banyak cara kami boleh membantu

Kami akan menggunakan kuki untuk memperbaiki dan menyesuaikan pengalaman anda jika anda terus melayari. Adakah OK jika kami juga menggunakan kuki untuk menunjukkan iklan yang diperibadikan kepada anda? Ketahui lebih lanjut dan uruskan kuki anda