PayPal One Touch – często zadawane pytania

Co to jest One TouchTM?

One TouchTM to opcjonalna funkcja systemu PayPal, która umożliwia szybsze i bezpieczniejsze robienie zakupów. Po zalogowaniu się w systemie PayPal z telefonu, tabletu, laptopa lub komputera stacjonarnego możesz wybrać opcję bez wylogowania, aby szybciej i wygodniej realizować transakcje ze wszystkimi uprawnionymi handlowcami. Jeśli wybierzesz opcję bez wylogowania, podczas kolejnych zakupów przy użyciu tego samego urządzenia i tej samej przeglądarki będziesz pomijać ekran logowania do systemu PayPal.

Dlaczego warto uaktywnić tę usługę?

Włączenie funkcji One TouchTM umożliwia pominięcie ekranu logowania do systemu PayPal, bezpośrednie przejście do strony płatności i błyskawiczną realizację transakcji z PayPal. Ponadto nie musisz pamiętać i ponownie wprowadzać hasła. O zalogowanie poprosimy Cię, gdy zechcesz zaktualizować swoje dane osobowe lub informacje finansowe na koncie.

W jaki sposób system PayPal chroni informacje finansowe na moim koncie, gdy korzystam z funkcji One TouchTM?

System PayPal słynie z najnowocześniejszych i najbardziej zaawansowanych narzędzi wykrywających oszustwa. Stosowane są one również przy obsłudze funkcji One TouchTM. PayPal nie udostępnia informacji finansowych handlowcom, u których robisz zakupy.

    Istnieją specjalne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa w przypadku funkcji One TouchTM:
  • Do korzystania z funkcji One TouchTM konieczne jest używanie tego samego urządzenia i tej samej przeglądarki.
  • W przypadku podjęcia próby zmiany danych osobowych zostanie wyświetlony monit o ponowne zalogowanie się. Opcje dostępne w ramach tej funkcji są ograniczone ze względów bezpieczeństwa. Na przykład: możesz dokonywać płatności, ale nie możesz wypłacać środków, ani uzyskać dostępu do ustawień swojego konta z poziomu ekranu płatności PayPal. Dzięki temu chronimy Twoje informacje poufne w razie uzyskania dostępu do Twojego urządzenia przez osobę niepowołaną.
  • Jeżeli korzystasz z funkcji One TouchTM, nie udostępniaj urządzenia innym osobom. W razie kradzieży urządzenia, natychmiast powiadom nas o tym fakcie i wyloguj się z systemu.

Czy nadal muszę przechodzić procedurę uwierzytelniania i rejestracji na stronach wszystkich handlowców?

Nie. Procedura uwierzytelniania w One TouchTM jest przeprowadzana tylko raz – na pierwszej stronie lub w pierwszej aplikacji handlowca w urządzeniu i przeglądarce, w których korzystasz z funkcji One TouchTM. Jeżeli podczas kolejnych zakupów będziesz korzystać z tego samego urządzenia i tej samej przeglądarki, nie ma konieczności ponownego logowania na tysiącach stron obsługujących płatności PayPal. O zalogowanie się poprosimy Cię, gdy aktualizujesz dane osobowe lub informacje finansowe na koncie PayPal.

Czy mogę wybrać handlowców, u których korzystam z funkcji One TouchTM?

Nie, nie ma takiej możliwości. Po włączeniu funkcji One TouchTM możesz nie wylogowywać się na tym samym urządzeniu i w tej samej przeglądarce oraz korzystać z tej opcji w tysiącach sklepów obsługujących płatności PayPal tak długo, aż wyłączysz funkcję lub zostanie ona wyłączona przez PayPal.

Co się stanie w przypadku zgubienia lub kradzieży telefonu?

W przypadku kradzieży telefonu zaloguj się do konta PayPal i zmień ustawienia bezpieczeństwa w Profilu Twojego konta PayPal lub skontaktuj się Działem Obsługi Klienta, abyśmy mogli pomóc Ci w zabezpieczeniu konta przed jego nieupoważnionym użyciem.

Co w przypadku korzystania z komputera publicznego?

Aktywuj funkcję One TouchTM wyłącznie w urządzeniach osobistych. Aby zapobiec nieupoważnionemu dostępowi do konta PayPal, nie należy korzystać z One TouchTM na urządzeniach publicznie dostępnych lub współużytkowanych.

Co w przypadku urządzeń współużytkowanych z innymi osobami?

Jeżeli korzystasz z funkcji One TouchTM, nie udostępniaj urządzenia innym osobom lub wyloguj się z systemu zanim przekażesz urządzenie komuś innemu.

Co w przypadku, gdy robię zakupy przy użyciu cudzego urządzenia z włączoną funkcją One TouchTM?

Jeśli robisz zakupy za pomocą urządzenia mobilnego, które nie należy do Ciebie, po prostu kliknij łącze To nie Ty, aby wylogować się z systemu PayPal i zalogować ponownie na własne konto. Jeśli kontynuujesz zakupy z wykorzystaniem konta, które nie należy do Ciebie, będzie to oznaczało dokonanie nieautoryzowanej płatności, co jest zabronione. Jeśli przez pomyłkę zrobisz zakupy przy użyciu cudzego konta, w większości przypadków nie będziesz mieć możliwości ich anulowania. Pamiętaj jednak, aby w takiej sytuacji natychmiast skontaktować się z Działem Obsługi Klienta, tak abyśmy mogli pomóc w rozwiązaniu tego problemu posiadaczowi konta i handlowcowi.

Jak włączyć funkcję One TouchTM?

To łatwe. Podczas realizacji transakcji i po uprzednim zalogowaniu się możesz wybrać opcję „Nie wylogowuj mnie, chcę kupować szybciej”. Spowoduje to włączenie funkcji One TouchTM w danym urządzeniu i danej przeglądarce. Podczas kolejnych zakupów z tego samego urządzenia i tej samej przeglądarki etap logowania się zostanie pominięty.

Jak wyłączyć funkcję One TouchTM?

Funkcję One TouchTM można łatwo wyłączyć z poziomu ustawień konta PayPal. Przejdź do strony PayPal.pl, zaloguj się na koncie, przejdź do Profilu, kliknij zakładkę Ustawienia zabezpieczeń, a następnie edytuj opcję „Nie wylogowuj mnie, chcę płacić szybciej”.” Posiadacze kont firmowych mogą wyłączyć tę funkcję, klikając ikonę Profil i wybierając opcję „Wyloguj mnie na wszystkich urządzeniach” z menu rozwijanego.

    Funkcję One TouchTM można także dezaktywować przy użyciu następujących metod:
  • Skontaktuj się z Działem Obsługi Klienta.
  • Wyczyść pliki cookie w przeglądarce.
  • Zmień hasło. Zmiana hasła do konta PayPal spowoduje wyłączenie One TouchTM.
  • System PayPal może wymuszać logowanie w przypadku podejrzanych operacji/kont lub transakcji obarczonych podwyższonym ryzykiem.

W jaki sposób PayPal pomoże mi w razie problemów z zakupem online?

Jeśli płacisz online w systemie PayPal, funkcja One TouchTM nie wpływa w żaden sposób na uprawnienia gwarantowane w ramach ochrony kupujących w systemie PayPal; będą one obowiązywały w przypadku wszystkich kwalifikujących się zakupów. Jeśli za pośrednictwem systemu PayPal kupisz objęty tym programem przedmiot, a przedmiot nie zostanie dostarczony lub będzie znacząco niezgodny z opisem, możesz otrzymać pełny zwrot kosztów towaru, a także kosztów opakowania i wysyłki.

Jak mogę się zakwalifikować do programu ochrony kupujących w systemie PayPal?

  • Zapłać za pomocą systemu PayPal.
  • Upewnij się, że Twoje konto nie budzi żadnych zastrzeżeń.
  • Zapłać za przedmiot za pomocą jednorazowej płatności. Przedmioty zakupione w ramach więcej niż jednej płatności nie podlegają ochronie.
  • Jeśli kupisz online przedmiot objęty programem, a przedmiot nie zostanie dostarczony lub będzie niezgodny z opisem sprzedającego, powiadom sprzedającego o problemie, zgłaszając spór w Centrum rozstrzygania w ciągu 180 dni od daty zawarcia transakcji. Aby przejść do Centrum rozstrzygania, zaloguj się na koncie PayPal i kliknij Podsumowanie.

Jeśli transakcja kwalifikuje się do programu ochrony kupujących w systemie PayPal, ochrona obejmuje całkowitą kwotę Twojego zakupu, łącznie z kosztami wysyłki i opakowania. Pamiętaj, że niektóre przedmioty, takie jak nieruchomości i pojazdy, nie kwalifikują się do programu ochrony kupujących w systemie PayPal. Więcej informacji o ochronie kupujących w systemie PayPal oraz pełną listę wymagań kwalifikacyjnych i wykluczeń znajdziesz w Umowie z Użytkownikiem. Aby przejść do Umowy z Użytkownikiem, kliknij łącze Umowy prawne u dołu dowolnej strony systemu PayPal.