Mengapakah saya menerima e-mel atau teks daripada PayPal apabila saya tidak mempunyai akaun?

Anda mungkin menerima e-mel daripada kami kerana seseorang mendaftarkan akaun PayPal anda dengan e-mel anda. Mereka mungkin telah tersilap menaip alamat e-mel semasa mendaftar atau dengan sengaja menggunakan alamat e-mel yang bukan milik mereka.

Pembekal domain seperti Gmail atau Hotmail juga mungkin telah mengitar semula alamat e-mel anda. Jika anda mempunyai akaun e-mel dan tidak menggunakannya untuk sementara waktu, pembekal domain boleh mengeluarkannya semula kepada orang awam untuk digunakan oleh orang lain.

Jika anda menerima mesej dan tidak pasti ia benar-benar daripada PayPal, sentiasa ingat untuk menyemak bendera merah yang dipaparkan dalam video ini.


Jika anda tidak mempunyai akaun PayPal tetapi menerima e-mel PayPal e-mel anda boleh menghantar e-mel kepada kami di UnsolicitedEmail@paypal.com.

Anda perlu:

  • E-mel kepada kami menggunakan alamat e-mel yang anda terima PayPal-mel
  • Sertakan penyata yang memperakui anda tidak mempunyai akaun PayPal anda dan mahu e-mel anda dialih keluar daripada sistem PayPal kami

Kami tidak boleh membalas sebarang soalan atau pertanyaan am melalui alamat UnsolicitedEmail@paypal.com anda.

Jika anda tidak mempunyai akaun PayPal anda tetapi anda menerima SMS yang mencadangkan bahawa anda telah cuba log masuk, anda boleh mengabaikan mesej ini. Kemungkinan besar mereka adalah percubaan memancing data yang dihantar ke nombor telefon rawak.

Jika anda mempunyai akaun PayPal anda dan anda menerima mesej ini tentang percubaan log masuk,   kadangkala anda tidak cuba log masuk, ini menunjukkan bahawa seseorang mempunyai kata laluan anda.

Apabila anda menyediakan Pengesahan Dua Faktor pada akaun anda dan sebarang log masuk cubaan, kami akan menghantar SMS kepada anda untuk mengesahkan bahawa anda log masuk. SMS akan datang dari salah satu nombor kami, contohnya, 729725 atau 72975.

Langkah Pengesahan Dua Faktor ini mesti dilengkapkan sebelum akaun anda boleh diakses. Sekiranya anda menerima SMS ini apabila anda tidak cuba log masuk, kami mengesyorkan agar anda log masuk ke akaun PayPal anda dan menukar kata laluan anda dengan segera.

Adakah artikel ini berguna?
Mengapakah saya tidak lagi boleh menghantar bayaran kepada rakan dan keluarga ke akaun Perniagaan?

Lebih banyak cara kami boleh membantu

Bagaimanakah prestasi kami?
Jalankan kaji selidik kami