Hulp bij het voorkomen van frauduleuze bestellingen.

We doen er alles aan om fraude te voorkomen. Toch brengt iedere transactie risico's met zich mee. Daarom raden we verkopers aan een proactief beleid te voeren op het gebied van risicobeheer.

Let op de volgende mogelijke waarschuwingssignalen.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Geen van de onderstaande waarschuwingssignalen betekent per definitie dat een bestelling frauduleus is, maar het is belangrijk om op het volgende alert te zijn:

Het verzendadres is een locatie met een hoog risico.

Dit zijn plaatsen die bekend staan als fraudegevoelig. Zoek online naar een lijst van landen en regio's met een hoog risico.

Controleer vóór verzending de bestelgegevens van de klant.

De hoeveelheid tijd die je aan fraudepreventie besteedt, is afhankelijk van wat je verkoopt, wie je klanten zijn en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Als je dure producten verkoopt waar veel vraag naar is, is het nog belangrijker goede processen voor fraudepreventie en opsporing te hanteren.

Verzendadres
Controleer het verzendadres van de klant
Fraudeurs laten bestellingen vaak naar adressen verzenden die niet naar hen terug te leiden zijn. Let op alarmbellen zoals verzending naar een expediteur, vervoerder, postbus, hotel of een leegstaand gebouw. Zoek online naar het verzendadres.
Let op de volgende zaken:
 • Expediteurs
  Externe verzendservices sturen producten door naar een andere locatie (meestal in het buitenland) en worden hiervoor betaald. Als je wilt weten waar je pakket naartoe wordt verzonden, zoek je het verzendadres op met behulp van een zoekmachine. Als je de naam van het verzendbedrijf in de zoekresultaten vindt, wees dan voorzichtig.
 • Verzendbedrijven of postbussen
  Fraudeurs maken graag gebruik van de anonimiteit die ze via verzendbedrijven en postbussen verkrijgen. Maar er zijn ook voldoende legitieme redenen om een verzendbedrijf of een postbus te gebruiken. Wees extra voorzichtig bij verzending naar postbussen en verzendbedrijven, omdat je dan meer risico’s loopt dan bij verzending naar privéadressen.
 • Katvangers
  Soms betalen fraudeurs mensen om bestellingen op hun adres te ontvangen. De zogenaamde katvanger ontvangt het pakket en stuurt het door naar het adres van de fraudeur. Wees voorzichtig als je bestellingen ontvangt van verschillende klanten die hetzelfde verzendadres hebben.
 • Leegstaande gebouwen
  Zoek het verzendadres op met behulp van een zoekmachine en controleer of het geen leegstaand gebouw is. Als het gebouw te huur of te koop staat, kan het om een leegstaand gebouw gaan.
Telefoonnummer
Controleer het telefoonnummer
Controleer of de naam en het adres van de klant bij het telefoonnummer horen. Gebruik hiervoor een omgekeerde zoekactie (‘reverse lookup’) of een bedrijf dat externe gegevens controleert. Je kunt ook het telefoonnummer van de klant bellen. Vertrouw niet op nummerweergave, want klanten kunnen phishing-services gebruiken om hun echte telefoonnummer te verhullen. Er zijn online telefoonboeken waarmee je omgekeerd kunt zoeken.
Bestellingen met een hoog risico
Wacht met verzending van bestellingen met een hoog risico
Rekeninghouders hebben vaak zelf in de gaten met een frauduleuze transactie te maken te hebben en melden het probleem snel. Wacht indien mogelijk 24 tot 48 uur met verzending aan klanten die uitzonderlijk grote bestellingen plaatsen of die dure objecten kopen waar veel vraag naar is, met name bij internationale bestellingen. Gebruik geen verzending die de volgende dag levert, tenzij je zeker weet dat de bestelling klopt of wanneer je het risico aandurft.
Contact opnemen met de klant
Neem contact op met de klant om de bestelling te bevestigen
Neem telefonisch of per e-mail contact op met de klant als je een verdachte bestelling ontvangt. Stel een aantal vragen om te zien of alles klopt. Ga voorzichtig te werk als het telefoonnummer onbereikbaar is of de e-mail niet kan worden afgeleverd.

Let op:

Je bent zelf verantwoordelijk voor verliezen door fraude die niet in aanmerking komen voor PayPal Verkopersbescherming. Opportunistische fraudeurs profiteren van bedrijven die zich niet bewust zijn dat ze risico lopen op fraude. Jij kent je eigen bedrijf het beste. Jij weet wie je belangrijkste klanten zijn en je kent hun koopgedrag. Er is geen enkele betalingsverwerkende instantie die deze zaken zo goed kent als jijzelf. Daarom is het belangrijk dat je zelf actief betrokken bent bij het risicobeheer.

Download onze aanwijzingen

Download

Bekijk ook onze andere aanwijzingen die je kunnen helpen bij je bedrijfsvoering.

Terugboekingen voorkomen

Geschillen, claims en terugboekingen oplossen